Zijn bananen gezond?

zijn bananen gezond

Over bananen gaan verschillende verhalen rond. De een beweert dat bananen gezond zijn, de ander vindt dat het populaire stukje fruit te veel suiker bevat. Aan een van de fabels is nu voorgoed een einde gekomen.

De bewering dat je van bananen verstopt zou raken, wordt door het Voedingcentrum als door de Maag Lever en Darm Stichting ontkracht. “Waar deze fabel precies vandaan komt is lastig te zeggen, maar waar is hij niet. In tegendeel, het hoge vezelgehalte van vrucht kan er juist voor zorgen dat je niet verstopt raakt!”, zegt Marianne Rook (MLDS)

Suiker

En hoe zit het dan met de andere beweringen? Zijn banaan gezond? Of bevatten ze te veel suiker? Dat een banaan een calorierijke vrucht is en suikers bevat is een feit. In een grote banaan bevat ongeveer 152 calorieën  (165 gram) zit zo’n 26 gram suiker. Als je dit vergelijkt met andere fruitsoorten zoals een appel of sinaasappel, kun je stellen dat de banaan relatief hoog in suiker is.

Beperk vooral het eten van producten met toegevoegde suikers

Suiker vind je niet alleen in koekjes of snoep, er zijn ook producten die van nature suikers bevatten, denk aan zuivel en fruit. En vergeet niet dat naast suiker de banaan ook vitaminen en mineralen, zoals kalium en voedingsvezels bevat. Dit maakt de banaan een energierijk tussendoortje die je een verzadigd gevoel geeft én waar je darmen blij van worden. Als je wilt letten op je suikerinname, beperk dan vooral het eten van producten waarin suiker is toegevoegd, zoals koekjes of frisdrank.

Gezond

Dus zijn bananen gezond of ongezond? De vraag wat gezond en wat ongezond is lastig om te beantwoorden. Wat voor de een gezond is, is voor de ander ongezond. Er zijn zo veel verschillende visie’s op gezond eten wat ‘gezonde voeding’ een relatief begrip maakt.Waar we het wel allemaal over eens zijn, is dat je bij een gezonde leefstijl: gevarieerd eet, voldoende drinkt en regelmatig beweegt. Een banaantje past dus prima in een gezond eetpatroon!