Allerlekkerste vegetarische balletjes

allerlekkerste vegetarische balletjes

In 2013 gebeurde er iets bijzonders. In de strijd om de ‘lekkerste gehaktbal van 2013’ slaagt de Gehacktbal van de Vegetarische slager Paul Bom erin om een (gedeelde) derde plaats in de wacht te slepen. De vegetarische gehaktbal wist de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie met een heuse vleesmaak, juiste bite en structuur te overtuigen – of is het misleiden 😉 ? – dat deze gehacktbal waar geen grammetjes vlees aan te pas komt, tot de lekkerste behoort. De vegetarische slager liet met zijn vegabal maar liefst 39 échte vleesballen achter zich en kreeg het voor elkaar om grootmoeders gehaktbal te bakken zonder het gebruik van vlees. Was dit het begin van de voedselrevolutie waarin we ons momenteel bevinden?
Inmiddels liggen de schappen vol met vegaballen en het lijkt er op dat plantaardig vlees zo langzamerhand de norm aan het worden is. Wij zochten uit welke vegetarische gehaktballen de Allerlekkerste zijn.

*Net als bij ons onderzoek naar de Allerlekkerste vegaburger, zijn we niet per se op zoek naar vegetarische producten die op vlees lijken. Wij zijn namelijk van mening dat vegetarische producten niet naar vlees hoeven te smaken om de Allerlekkerste te zijn. 

Onderzoeksselectie:

  • Garden Gourmet, vegetarische balletjes
  • Albert Heijn, vegetarische balletjes
  • Blue butcher, vegetarische gehaktballetjes
  • Aldi, (Meat free days), vegan balletjes
  • Jumbo (Lekker veggie)  plantaardige balletjes
  • Vivera, plant balletjes

De Allerlekkerste vegetarische balletjes

In ons onderzoek naar de Allerlekkerste vegaburger was de Sensational burger van Garden Gourmet de underdog die het moest afleggen tegen de blue burger van the Blue Butcher. In de zoektocht naar de Allerlekkerste vegaballetjes heeft Garden gourmet zijn underdogspositie van zich af weten te schudden en stelen de vegetarische balletjes van de vleesvervanger gigant de show. Krokant van buiten, zacht van binnen en heerlijk gekruid, dit maakt de vegaballetjes van Garden Gourmet de torenhoge favoriet en dus de Allerlekkerste. De balletjes smaken niet naar vlees, alhoewel enkele leden van het testpanel de balletjes wat weg vinden hebben van een frikandel. ‘Gezonde’ frikandellen, wie wil dat nou niet? 😉

Benieuwd hoe de andere ballen het er vanaf brengen? Lees dan snel verder

Ook de vegetarische balletjes van de AH mogen er zijn. De rullige structuur doet ons denken aan gehakt en ook wat betreft de smaak komen ze aardig dicht in de buurt van gehaktballetjes. Je kunt deze vegaballetjes niet vergelijken met die van Garden Gourmet, maar als je op zoek bent naar een vegatarische snack die wat weg heeft van vlees, dan moet je gaan voor de ballen van de AH. Serveer de balletjes met een lekker sausje en wellicht kun je je gasten misleiden 😉

Sneeuwbaleffect

Alhoewel het merk Vivera wat minder populair is dan de Vegetarische slager of Garden Gourmet, werkt Vivera al sinds 1990 aan innovatieve vleesvervangers en plantaardige producten. Tot vorig jaar werd er door de Vivera foodgroup ook nog vleesproducten geproduceerd, maar in de zomer van 2019 besloot Vivera, door o.a. de toenemende vraag naar vleesvervangers, het roer om te gooien en zich enkel te richten op plantaardige producten. Als een van de eerste bedrijven uit de vleesindustrie nam de Vivera foodgroup defintief afscheid van vlees. Sins het vaarwel zeggen van de hamburger is er ook een en ander veranderd aan de looks van de producten. Zo zijn de vegetarische balletjes in een nieuw jasje gestoken en heten ze tegenwoordig ‘plant balletjes’.

Vivera heeft definitief afscheid genomen van de vleesindustrie

De vegaballetjes van Vivera zijn neutraal van smaak maar kunnen wel iets meer kruiden gebruiken. Toch zien wij dit liever dan  zoute vegetarische producten. De textuur is aangenaam, niet te droog en van binnen een beetje ‘vlezig’. Al met al zijn de plant balletjes prima, maar moet je ze door de afwezigheid van kruiden wel serveren met een lekkere dip of gebruiken in sauzen.

Met de introductie van de nieuwe lijn ‘Lekker Veggie’, de opvolger van Veggie chef, is de Jumbo ook bezig met het innoveren en vernieuwen van hun vegetarische productlijn. Naast de uitbreiding van het aanbod zijn de huidige recepturen vernieuwd en aangepast door het suiker- en zoutgehalte omlaag te brengen. Daar worden we uiteraard erg blij van!  Als een een blik werpen op het etiket zien we inderdaard dat er vegeleken met de andere balletjes wat minder zout in zit. Wat betreft de suiker zijn de vegaballen van de supermarktgigant redelijk gelijk aan de rest. Op naar de smaak. De balletjes zijn lekker kruidig en hebben zelfs een beetje pit, maar de droogheid van de vegaballen stelt ons een teleur. Als Vivera en de Jumbo hun balletjes zouden combineren, zouden de balletjes top zijn! We geven de balletjes ‘Lekker Veggie’ een voldoende, maar aan de textuur moet nog gewerkt worden.

Geen bal aan

Na de bekroning van de Blue burger als Allerlekkerste vegaburger, waren de verwachtingen tijdens het proeven van de vegetarische gehaktballen van de Blue Butcher uiteraard hoog. Helaas vinden we de rokerige juicyness van de blue burger niet terug bij de vegaballen. De gehaktballetjes zijn droog en compact en hebben weinig weg van een gehaktbal.

Deze droge vegetarische stuiterbal heeft helemaal niks weg van een gehaktbal

Ook van de balletjes van de Aldi zijn we geen fan. Op het eerste gezicht zien de vegaballen door de mooie goudbruine kleur er aantrekkelijk uit. Toch valt de smaak tegen wanneer we ze proeven. Er is wel sprake van een uitgesproken smaak, maar lekker kunnen we deze niet noemen. Ook zijn deze ballen net als die van de Blue Butcher erg droog. Kortom een flinke tegenvaller.

Tip van de redactie:
Niet elk vegetarisch product is wat betreft voedingswaarden een volwaardige vleesvervanger. Ben je op zoek naar een vegetarische keuze die als vleesvervanger kan dienen, check dan altijd of het product voldoende eiwit, ijzer en vitamine B1/B12 bevat. Uiteraard kent de vegetarische keuken meer dan alleen maar vegetarische balletjes, op zoek naar toegankelijke vegetarische recepten? Dan is dit kookboek misschien wel wat voor jou.