Allerlekkerste vegaburger

Weet je nog wie de Tofu’s zijn? Voor veel van de ’90s kids is deze tekenfilmserie over een familie die ecologisch leeft en woont pure nostalgie. Waarschijnlijk wist je destijds niet eens wat tofu is en vond je het milieubewuste gezin raar en zó niet cool. Wie had gedacht dat de normen en waarden van deze familie nu vrij normaal worden gevonden? Denk maar eens aan de kruiden die je in je tuin hebt staan, die nieuwe Veja sneakers die je hebt gekocht en de meditatieapp die je zojuist download. De levensstijl van de familie tofu is hartstikke hot.

De populariteit van de milieubewuste levensstijl zien we uiteraard ook terug in de supermarkt. Het eerst zo bescheiden schap met vegetarische producten wordt steeds groter en neemt inmiddels een prominente plaats in tussen de kipfilets. Vooral de vegetarische burger is momenteel erg populair hoewel dit echter niet altijd het geval is geweest. Door ontwikkelingen en goede marketing heeft de vegaburger het stoffige imago van zich af weten te schudden en is hij – als we de commercials mogen geloven – net zo ‘mannelijk’ en ‘stoer’ als de vleesburger. Wij zochten uit welke vegaburger de Allerstoerste, eh Allerlekkerste is 😉

Onderzoeksselectie

  • De Vegetarische Slager, MC2 burger
  • Vivera, Plant burger
  • Beyond Meat, the Beyond Burger
  • The Blue Butcher, Blue burger
  • Albert Heijn, Vegetarische Burger Deluxe
  • Garden Gourmet, Sensational Burger

De Allerlekkerste Vegaburger

Bij ons onderzoek naar de Allerlekkerste vegaburger stuitte we op het volgende:
Zijn we op zoek naar een vegaburger die op een vleesburger lijkt? Of zien we de vegaburger volledig los van een vleesburger?
Wij zijn van mening dat een een vegaburger niet naar vlees hoeft te smaken om de Allerlekkerste te zijn, maar het is uiteraard maar net waar je naar op zoek bent.

Na heel wat burgertjes flippen, zijn we tot de conclusie gekomen dat de Mc2 burger van de Vegetarische slager de Allerlekkerste is. Wat deze burger lekker maakt is de unieke smaak en de zachte structuur. De Mc2 lijkt van alle geteste burgers wat betreft de looks het minst op een vleesburger, ook al doet de naam van de fabrikant anders vermoeden. De wat neutrale maar fijne smaak maakt deze vegaburger perfect voor op een broodje*.

*Voor een full experience hebben wij bij het proeven elke burger voorzien van een broodje, sla, tomaat, augurk, een plakje cheddar en burgersaus. 

Benieuwd hoe Beyond Sensational en Deluxe de andere burgers zijn? Lees dan snel verder.

Wannabees

Mocht je nou wel op zoek naar zijn een vegaburger die lijkt op een vleesburger, dan komt de Blue Burger van de Blue Butcher redelijk in de buurt. De burger is juicy en ziet er inderdaad uit als een vleesburger. Wanneer je de burger in de pan legt verdwijnt deze gedachte door de iets wat vreemde geur die vrijkomt. Laat je hierdoor niet afschrikken, de smaak van de burger is namelijk goed. De burger heeft een rokerige smaak en heeft een fijne structuur.

Waarom deze burger niet als onze favoriet wordt bestempeld? Wij vinden dat er tot nu geen geen vegaburger op de markt is die écht naar vlees smaakt. ‘Proef’ jij het verschil’?  Nou ja dat doen we wel. Het is niet zozeer smaak die de Blue Burger ons doet denken aan een klassieke vleesburger, de juiciness en de looks zorgen hiervoor. Wil jij je vader erin luisen? Dan achten wij de kans op slagen het grootst wanneer je hem een blue burger voorschotelt. Uiteraard wel volledig opgetuigd 😉

poster blue butcher

De Sensational Burger van Garden Gourmet is een beetje vergelijkbaar met de Blue Burger. Deze burger heeft een beetje de structuur van gehakt en er komt zelfs rood sap vanaf als je hem bakt. De smaak is niet bijzonder uitgesproken en we missen de rokerigheid die de Blue burger wel heeft. Sensational kun je de burger van Garden Gourmet niet noemen, prima dat is hij wel.

De Vegetarische Burger Deluxe van de AH ziet er misschien wat bescheidener uit dan de bovenstaande vegaburgers, toch lijkt deze burger wel degelijk op een vleesburger en hiermee bedoelen we de hamburger uit de diepvries. En alhoewel de meningen over de diepvrieshamburger verschillen, kunnen we niet ontkennen dat deze vegaburger dicht in de buurt komt van een vleesburger. Wat betreft de smaak moet je niet al te hogen eisen stellen, net zoals je dat bij een diepvrieshamburger ook niet doet.

Smakeloos

De Beyond Burger van Beyond Meat is een beetje nattig en rood waardoor hij veel op een hamburger lijkt. Daar is ook alles mee gezegd, want over de smaak is ons testpanel niet echt te spreken. De burger is erg vet en dit is dan ook wat je het meeste proeft. Als we een blik werpen op het etiket zien we dat, vergeleken met de andere burgers, de Beyond Meat het meeste vet én calorieën bevat. Opvallend is dat het calorie- en vetgehalte in deze vegaburger vergelijkbaar is met een vleesburger. Hier hebben ze waarschijnlijk bewust voor gekozen, maar wij ervaren deze vegaburger alsof we een dubbele hamburger aan het wegwerken zijn. Het hoge caloriegehalte en de vettigheid maakt dat deze burger gewoon too much is.

Het hoge caloriegehalte en de vettigheid maakt dat deze burger gewoon too much is

De smaak van deze Plant burger neemt ons mee terug in de tijd, terug naar die tijd dat de vegaburgers nog stoffig en muf waren. Ze zijn er dus nog die burgers van vroeger en wel bij Vivera. En hoewel Vivera al sinds 1990 bezig is met het innoveren van vleesvervangers en smakelijke plantaardige producten, vinden wij dat de smakelijkheid bij de Plant burger ver te zoeken is. Smakeloos, muf en droog, meer kunnen we er niet van de Plant burger niet maken.

Heel Nederland vega?
Wij vragen ons af of het volledig nabootsen van de vleesburger de juiste marketing strategie is om een diehard vleeseter aan de vegetarische burger te krijgen. Wanneer je een echte vleesliefhebber een burger beloofd die naar vlees smaakt, wordt er een bepaalde verwachting geschept. Deze verwachting kan menige vegaburger (nog) niet waarmaken en dus achten wij de kans groot dat de vleesliefhebbende Nederlander afhaakt. Zie de vegaburger gewoon als een ander product en laat de vergelijking met een vleesburger varen.

Tip van de redactie:
Niet elk vegetarisch product is wat betreft voedingswaarden een volwaardige vleesvervanger. Ben je op zoek naar een vegetarische keuze die als vleesvervanger kan dienen, check dan altijd of het product voldoende eiwit, ijzer en vitamine B1/B12 bevat. Uiteraard kent de vegetarische keuken meer dan alleen maar vegaburgers, op zoek naar toegankelijke vegetarische recepten? Dan is dit kookboek misschien wel wat voor jou.