Allerlekkerste pompoensoep

Allerlekkerste pompoensoep
Foto ter illustratie

Zodra de bladeren van de bomen vallen, verschijnt de pompoen in de supermarkt. Stoven, roosteren, pureren met de pompoen kun je echt alle kanten op. Het bekendste gerecht met deze zoete groente is de pompoensoep. Deze kun je uiteraard zelf maken of je bewaart je culinaire kookkunsten lekker voor het weekend 😉
Na een lange dag werken heb je namelijk niet altijd zin om lang in de keuken te moeten staan en dus bieden de soepen uit zak een uitkomst. Wij zochten voor jullie uit welke pompoensoep uit zak de Allerlekkerste is.

Onderzoeksselectie:

  • Unox  romige pompoensoep
  • Jumbo biologische pompoensoep
  • Lidl biologische pompoen
  • Plus  pompoensoep
  • AH biologische pompoen

Allerlekkerste pompoensoep

De aangename structuur, kleur en geur is wat opviel bij de pompoensoep van de Plus. Door de vele stukjes groenten is er veel ‘gaande’ in ons kommetje. De soep is gebonden en heeft een volle warme smaak, precies zoals we dat graag zien bij een pompoensoep. Dit maakt de pompoensoep van de Plus dan ook de Allerlekkerste. 

Ook lekker is de pompoensoep van de Jumbo. De structuur is wat minder gebonden als bij de Allerlekkerste pompoensoep, maar dit is niet heel storend. De smaak is zacht en zoals de verpakking aangeeft romig. Toch vonden sommige testpanelleden de soep iets te zoet, de soep van de Jumbo bevat dan ook het meeste suiker van de geteste soepen. Desondanks is het een prima soepje dus mocht je geen Plus in de buurt hebben, ga dan langs de Jumbo voor je pompoensoep.

Soepermarkt

Denk je aan Unox dan denk je natuurlijk aan de rook- en knakworsten, maar ook op het gebied van soep zijn ze de grote speler in de soepermarkt 😉 In 1957 was het Unox die de soep in blik introduceerde en alhoewel wij Nederlanders in het begin nogal sceptisch waren, gingen we in 1961 massaal overstag. Het geheim? Er werden maar liefst 2,9 miljoen gratis blikken soep uitgedeeld. En ja gratis, daar gaan wij Nederlanders goed op.

Als je rond de spitsuren in de stationshal van een centraal station loopt en er zich groepen mensen vormen, dan weet je al hoe laat het is. Deze groepsvorming ontstaan niet doordat een muzikaal talent zijn kunsten vertoond op de stationspiano, maar omdat er gratis producten worden uitgedeeld. Of we het blikje energiedrink werkelijk lusten is geheel onbelangrijk, we pakken het aan en lopen met een licht beschamend maar voldaan gevoel door. Zo dat is mooi meegenomen.

Foto ter illustratie

Terug naar de soep. In 2014 introduceerde Unox de soep in zak. Volgens Unox passen er grotere stukken groenten en vlees in een zak en hoeft de soep minder lang verhit te worden. Dit zou resulteren in meer smaak. Unox wordt snel geassocieerd met het Hollandse winterweer, een lekker kommetje soep van Unox daar loop je wel warm voor. Met zo’n geschiedenis in soep waren de verwachtingen uiteraard hooggespannen. Toch is er een lichte mate van teleurstelling tijdens het testen van de pompoensoep van de rookworstengigant. De structuur is te waterig en de smaak nogal vlak. Deze vlakke smaak valt extra op wanneer je de soep proeft naast de pompoensoep van de Jumbo of de Plus. Slecht zullen we de pompoensoep niet noemen, maar aanraden doen we hem ook niet.

In de soep lopen

Bij het proeven van de AH Biologische pompoensoep keken de panelleden elkaar zorgelijk aan. ‘Ik proef niks en ruik niks, ik heb toch geen corona he!?’ Het testpanellid is echter niet de enige die vindt dat de pompoensoep van de AH nergens naar smaakt. Met wortel en gember, staat er op de zak. Gember is een uitgesproken smaakmaker die moet je proeven toch? Helaas, de smaak van gember is nergens bekennen. Zelfs de verdwaalde stukjes pompoen of wortel geven geen smaakt af. Waar smaakt de soep dan wel naar smaakt?  De pompoensoep heeft iets weg van een licht zoute bouillon met een puree-achtige structuur.

Ik proef niks en ruik niks, ik heb toch geen Corona he?!

Ook de pompoensoep van de Lidl brengt het er niet al te best vanaf. Net als bij de soep van de AH ontbreekt de zoetige smaak van pompoen, wat op zich wel opmerkelijk is aangezien het percentage aan pompoen hoger is dan bij de Allerlekkerste pompoensoep. De smaak van de pompoensoep van de Lidl is erg vlak en licht zoutig. De structuur is wel iets beter dan de soep van de AH maar ook deze pompoensoep is geen succes.

Geen pompoen?
Wellicht is het dan toch het suikerpercentage die zorgt voor de zoetige smaak in de pompoensoep en niet zozeer de pompoen zelf. Dit zien we ook terug bij de soep van de AH, laag in suiker maar het hoogste percentage aan pompoen. Dat het percentage aan pompoen in een pompoensoep, variërend van 23% tot 28% zo laag is, had ons testpanel dan ook niet verwacht. Het is dan ook meer dan logisch dat je suiker en andere toevoegingen nodig hebt om een soep op zak, die relatief veel water bevat, op smaak te brengen.

Toch maar in de keuken in en zelf de Allerlekkerste pompoensoep maken? Dit hoeft helemaal niet lang te duren met deze soepmaker heb jij binnen no time een heerlijke soep op tafel staan.