Allerlekkerste Pindakaas

Pindakaas. Hoe kan zoiets simpels zo verdomd lekker zijn!? Deze smeuïge lekkernij is niet meer weg te denken uit de Nederlandse samenleving en staat bij velen dan ook standaard in de voorraadkast. Voor een van de leden van ons testpanel is de pindaboter zelfs dagelijkse kost. Met veel enthousiasme en een heuse pindakaas-expert in ons midden gingen we op zoek naar de Allerlekkerste.

Onderzoeksselectie:

  • Heleas
  • Calvé
  • Gwoon
  • Vita D’or
  • Whole earth
  • Pindakaas 100% AH

De Allerlekkerste Pindakaas: 

Denk je aan Pindakaas dan denk je aan Calvé. Voor velen staat Calvé nog steeds synoniem voor pindakaas en alhoewel het bekende merk al lang niet meer de monopolist is binnen de pindakaasbranch, zijn er nog genoeg mensen alleen kiezen voor de enige échte. Terecht want Calvé pindakaas heeft alles wat je verwacht van een pindakaas; veel smaak, smeuïgheid en de juiste structuur. Ook de kleur sprak ons testpanel erg aan en hierdoor ziet de Pindakaas van Calvé er in vergelijking met de overige potten het meest aantrekkelijk uit.

Vita D’or van de Lidl is de enige pindakaas die weerstand kan bieden tegen Nederlands favoriet. Niet alleen qua looks lijken de potten erg op elkaar, maar ook wat betreft smaak komt Vita D’or dicht in de buurt van Calvé. Door het aanzienlijke prijsverschil zouden we Vita D’or bijna het voordeel van de twijfel geven, we blijven tenslotte Nederlanders, maar daar gaat het in ons onderzoek naar de Allerlekkerste niet om. Het suiker- en zoutgehalte van Calvé Pindakaas is spot on en daarom is en blijft Calvé de Pindabaas.

 

Had je verwacht dat een natuurlijke pindakaas Calvé van de troon zou stoten? En vraag je je af waarom wij de natuurlijke pindakaas nogal vinden tegenvallen? Lees snel verder.

Tegenpolen

Door de gezondheidstrend van de afgelopen jaren ontstond er meer vraag naar natuurlijke producten en hier speelden de voedselproducenten slim op in. Momenteel heeft bijna elke supermarkt zijn eigen 100% pindakaas variant, wat betekent dat het product enkel bestaat uit gemalen pinda’s. Door de flinke laag olie die er op de bovenkant drijft is de structuur anders dan je van een pindakaas gewend bent. Na een aantal keren flink roeren ontstaat er een smeuïge, maar erg plakkerige, substantie en hier zijn niet alle leden van het testpanel even blij mee.

Op naar de smaak. Op het etiket staat: niets anders dan pinda’s. Top, pinda’s daar draait het om bij de een pindakaas toch? Nou zo werkt het dus niet helemaal. De pinda smaak is uiteraard aanwezig maar door het weglaten van zout is de pindakaas erg flauw. Door de plakkerigheid en de smaak, en dan voornamelijk het gebrek daaraan, komt de AH 100% pindakaas er niet al te best vanaf in onze zoektocht naar de Allerlekkerste.

Van te plakkerig en smakeloos naar te vast en te zout, dit is het geval bij de Whole earth crunchy peanut butter. Met 1,1 gram zout per 100 gram scoort deze pindakaas het hoogst in het zoutgehalte. Tevens is deze pindakaas door vaste structuur niet goed smeerbaar en dus verre van smeuïg.

De vaste structuur en de zoute smaak, dit is gewoon niet wat je wilt als je zin hebt in een bammetje met een dikke laag smeuïge pindakaas.  Aldus onze pindakaas-goeroe

Heleas te gwoon

Prima structuur en een goede smaak, er valt weinig op te merken aan de pindakaas van de Aldi. En ondanks dat Heleas het onderspit moet delven tegen de kwalitatief net wat betere pindakaas van Calvé en Vita D’or, mag hij er zeker zijn. Over de pindakaas van Gwoon is ons panel iets minder enthousiast. Wat een beetje tegenstaat in deze pindakaas is de zoute nasmaak. En Alhoewel deze pindakaas slechts 0,05 gram per 100 gram meer zout bevat dan de pindakaas van Heleas, is het verschil duidelijk merkbaar. Dit maakt de pindakaas van Gwoon gewoon wat minder.

Tip van de redactie:
Wist je trouwens dat het super eenvoudig is om zelf pindakaas te maken? Het enige wat je nodig hebt zijn pinda’s en een goede blender, zoals deze Philips viva blender