Allerlekkerste Pepernoten

Allerlekkerste Pepernoten

Vol verwachting klopt ons hart wanneer het moment nadert dat deze decemberlekkernij zijn intrede maakt. En dit is eerder dan je denkt, het eerste strooigoed wordt namelijk al eind juli de supermarkten in gesmeten. We lijken er geen genoeg van te krijgen, maar nog geen dag nadat alle cadeautjes zijn uitgepakt, zijn we de hype te boven en verdwijnt de pepernoot als sneeuw voor de zon.

Dat is precies de reden wat de pepernoot – en alle andere decemberlekkernijen -zo immens populair maakt. Maar zijn het nu pepernoten of kruidnoten? Het is toch wel bijzonder te noemen dat we na al die jaren van strooien en gooien er nog steeds niet over uit zijn wat nou de juiste benaming is voor dit nostalgische strooigoed. Wij gingen voor jullie op zoek naar de  Allerlekkerste – zie foto 😉 –  pepernoten.

Behoor je tot team-kruidnoot? Niet getreurd, we zijn druk bezig met ons onderzoek naar de Allerlekkerste kruidnoten. Houd de website dus goed in de gaten!

Onderzoeksselectie

  • Hoogvliet
  • Albert Heijn
  • Jumbo
  • PLUS
  • Lidl

De Allerlekkerste pepernoten

In ons onderzoek naar de Allerlekkerste Pindakaas  was het testpanel niet echt onder de indruk van het huismerk van de Hoogvliet. En alhoewel de Gwoon pindakaas niet helemaal onderaan bungelt, is de pindakaas niet meer dan dat het huismerk zichzelf al noemt; gewoon. De bakkerspepernoten daarentegen zijn veel meer dan dat, ze zijn door ons testpanel bekroond tot de Allerlekkerste!  Werkelijk alles klopt aan deze pepernoot; de structuur, de smaak, de subtiele smaak van anijs. Kortom wil je een échte Sinterklaas beleving nog voordat t’heerlijk avondje is gekomen? Dan moet je bij de Hoogvliet zijn!

Benieuwd naar de overige resultaten? Lees snel verder!

Stevig maar zacht

De PLUS verkoopt 2 soorten pepernoten, de een vind je op de bakkersafdeling en de ander in een tijdelijk schap.
Er is een opvallend verschil in smaak en structuur tussen de twee. De ambachtelijke pepernoot  is wat aan de taaie kant, maar wordt na een aantal keer kauwen wel een stuk aangenamer en hierdoor komt relatief goede smaak naar voren komt. De pepernoot van de PLUS doet het stukken beter, hij is zacht en lekker van smaak en komt dicht in de buurt bij de pepernoten van de hoogvliet. Mocht je geen Hoogvliet in de buurt hebben, haal dan je pepernoten bij de PLUS! Let wel goed op dat de juiste kiest 😉 Ook de pepernoten van de Jumbo doen het aardig. Ze zijn wat aan de droge kant, maar vallen redelijk snel uit elkaar en hebben een goede kruidige smaak.

Kijk je een beetje op tegen de decembermaand omdat je aan het lijnen bent? Geen zorgen er is hoop. Je zou het niet verwachten maar de pepernoten van de AH zijn perfect geschikt voor mensen die aan het diëten zijn. Na een handje van deze peperbollen zijn je kaakspieren namelijk zo verkrampt dat je ze de rest van de dag niet meer kan gebruiken.

En nu denk je misschien, pepernoten horen toch taai te zijn? Nou niet helemaal. Pepernoten moeten stevig zijn, maar smelten als boter op het moment dat je ze in je mond stopt. Proef maar eens een pepernoot van de Hoogvliet en eet er daarna een van de Albert Heijn, dan weet je precies wat we bedoelen. Of de pepernoten van de AH net als die van de Hoogvliet échte bakkerspepernoten zijn, daar heeft ons testpanel zijn bedenkingen over.

Pepernoten moeten stevig zijn, maar smelten als boter wanneer je ze in je mond stopt

Duitse pepernoten ?

De pepernoten van de Lidl slaan de plank volledig mis. Niet alleen de smaak is vlak en flauw, de pepernoten zijn droog en hebben een korrelige structuur. Hoe graag we ook willen, er valt werkelijk niks positiefs te melden over de pepernoot van de Lidl. Mocht je net een zak in huis hebben gehaald? Wellicht kunnen ze dienen als strooigoed. Pas wel op met enkel glas, daar gaan ze waarschijnlijk dwars doorheen.

Ik durf echt niet verder te eten, ik ben bang dat ik mijn kronen eruit trek

Heb je tot die tijd  suggesties of ben je ervan overtuigd dat jij de Allerlekkerste pepernoten hebt gevonden? Laat het ons weten!

Tip van de redactie:
Een van de redenen waarom pepernoten vaak te taai zijn, is de beperkte houdbaarheid. De lekkerste pepernoten komen namelijk vers uit de oven en je kunt dus een poging wagen om ze zelf te maken. Zorg er wel voor dat je je pepernoten goed bewaard, het liefst luchtdicht in een afgesloten bak (zoals deze vershouddoos)
Zo heb je het langst plezier van je pepernoten!