Allerlekkerste Kruidnoten

allerlekkerste kruidnoten

Onlangs zochten wij uit waar je de Allerlekkerste pepernoten vandaan haalt. En hoe lekker ze ook zijn, het lijkt erop dat de ouderwetse pepernoot het moet afleggen tegen de steeds populairder wordende kruidnoot. Een onderzoek naar het populairste snoepgoed van het Sinterklaasfeest kon daarom niet te lang uitblijven. Van limoncello- tot unicorn kruidnoten, alles kan en niks is te gek. En er wordt niet alleen volop geëxperimenteerd met bijzondere smaken, ook het aanbod van de klassieke kruidnoten vliegen ons om de oren. Zie je door de bomen de maan niet meer schijnen? Geen zorgen, wij weten waar je moet zijn voor de Allerlekkerste. Check de beste kruidnoten!

Onderzoeksselectie

  • AH
  • Bolletje
  • Jumbo
  • Plus
  • Lidl

De Allerlekkerste kruidnoten

Wanneer we een zak van de AH kruidnoten opentrekken komt ons een heerlijke specerijengeur tegemoet. De geur herinnert ons aan de decembermaand, de winter en ook een beetje aan vroeger. Zoals de aroma ons al deed vermoeden, barst de kruidnoot van de smaak. Wanneer je een hap neemt van deze brosse knapperige kanjer, komen de speculaaskruiden goed naar voren en blijft de warme volle smaak lekker lang in de mond hangen. Ook wat betreft de looks ziet de kruidnoot er keurig uit, gebarsten met een mooie bruine kleur. Het testpanel is het er unaniem over eens: de AH kruidnoten zijn de Allerlekkerste.

Vraag je je af waarom Nederlands geliefde Bolletje niet als beste uit de test komt? Lees dan snel verder.

Ik wil Bolletje! Of toch niet?

In elk gangpad van de supermarkt is wel iets te vinden van de bakkersgigant. Van beschuit waar het in de 18e eeuw allemaal mee begon tot de productie van hun eigen Knackebröd. U vraagt, Bolletje levert. Het geheim achter het succes van de beschuitbakker? Bij bolletje weten ze wat ze willen: hét bakkersmerk van Nederland zijn. In het kort betekent dit dat ze toegankelijke producten willen maken voor een breed publiek. En hierin lijken ze te slagen zo ook wanneer het op strooigoed aankomt.

Maar hoe komt het nou dat de Bolletje kruidnoten zo populair zijn? Dat zit zo. Bij Bolletje heb je het gevoel dat je te maken hebt met een bakkerskwaliteit en hiervoor hoef je de kruidnoten nog niet eens geproefd te hebben. Denk je aan kruidnoten, dan denk je aan Bolletje. En ondanks dat de concurrentie met het jaar groter wordt, blijft Bolletje er met kop en schouders bovenuit steken. Maar doen ze dit ook wat betreft de smaak?

‘door knappe bakkers knapperig gebakken’ staat er op een zak van de Bolletje kruidnoten. Hierin hebben ze gelijk, de kruidnoot van Bolletje is inderdaad lekker knapperig en ook met de smaak zit het goed. ‘Goed’ is echter niet goed genoeg, want wat de smaak betreft moet Bolletje het toch echt afleggen tegen de supermarktgigant. Wanneer je de twee kruidnoten naast elkaar proeft, merk je duidelijk dat de AH kruidnoot simpelweg meer smaak heeft.

iets te compact, iets te hard, iets te donker. Er is net te veel aan te merken op de kruidnoot van de Jumbo. Dat is jammer want de smaak is zeker niet slecht, althans bij de meeste kruidnoten. Er zitten kruidnoten in de zak die te donker zijn en daardoor wat een wat bittere smaak hebben, niet erg prettig. Bij de wat lichtere kruidnoten komen de speculaaskruiden wel goed tot zijn recht en dan smaakt de kruidnoot zelfs beter dan die van Bolletje. Toch zitten te veel haken en ogen aan de kruidnoten van de Jumbo.

Gladjanussen

De kruidnoten van de PLUS zien er een stuk minder goed uit dan die van de AH en Bolletje. De kruidnoot is glad en bevat niet de groeven die je bij een kruidnoot wilt zien en hierdoor oogt de kruidnoot een stuk minder aantrekkelijk. De smaak daarentegen is niet verkeerd en ook heeft de kruidnoot een goede bite.

Net als ons onderzoek naar de Allerlekkerste pepernoten moet je ook voor je kruidnoten niet bij de Lidl zijn. De kruidnoten zijn bleek, glad en te luchtig. Ook over de smaak is het testpanel niet te spreken. De speculaaskruiden zijn nergens te bekennen en met het ontbreken van de specerijen kunnen we niet goed plaatsen waar de kruidnoot dan wel naar smaakt.

Deze kruidnoot smaakt echt nergens naar

Als we een blik werpen op de het etiket zien we dat, vergeleken met de andere kruidnoten uit de test, de kruidnoten van de Lidl het laagste suiker- en zoutgehalte heeft. Wellicht ook een verklaring waarom de smaak ontbreekt. Al met al is het strooigoed van de Lidl zeer teleurstellend te noemen. Ons testpanel wil de Sint dan ook adviseren Lidl stilletjes voorbij te rijden dit jaar.

Wist je dat
Bijna alle kruidnoten uit de supermarkt worden geproduceerd in de Van Delft Biscuit fabriek in Harderwijk. Tijdens de productie worden er subtiele verschillen in de ingrediënten en bereiding aangebracht waardoor elke kruidnoot zijn eigen smaak en structuur heeft.

Tip van de redactie: 
Bewaar kruidnoten nooit in een plastic zakje. Tijdens het testen kwamen wij erachter kruidnoten binnen no time zacht en taai worden wanneer je ze bewaard in plastic zakjes. Je bewaard je kruidnoten het beste in een afgelosten bak (zoals deze vershouddoos)