
Wanneer je wel eens op vakantie gaat in de omgeving van Oostenrijk, zul je ze vast wel eens op de kaart hebben zien staan: knödel, wat je uitspreekt als knoedel. Het is een machtige Zuid-Tiroolse lekkernij, afkomstig uit de authentieke Oostenrijkse boerenkeuken. We hebben ons verdiept in hoe je ze zelf kunt maken en komen met het originele knoedel recept!
Wat is knoedel eigenlijk?
Wanneer je wel eens in een échte ‘stübe’ bent geweest, kan een knoedel op je bordje niet ontbreken. Het is op alle momenten van de dag een heerlijke maaltijd. Bijvoorbeeld tijdens het mountainbiken in de dolomieten of gewoon na een dag werken. Knoedel wordt oorspronkelijk gegeten in een runderbouillon of naast een bordje zuurkool.
Het is een heel oud gerecht wat vroeger door de armen werd gegeten. En dat het een ‘armen recept’ is, blijkt uit de simpele ingrediënten die we straks op een rij zetten. Maar, laat je niet hierdoor niet van de leg brengen: het is een ontzettend lekker gerecht wat je zelf helemaal kunt pimpen. En zeg nou zelf: veel dingen zijn gewoon lekker door hun eenvoud.
Knoedel recept: dit heb je nodig
Het is tijd om de ingrediënten voor deze knoedels er eens bij te pakken, zodat we ze zelf kunnen maken. De volgende ingrediënten heb je nodig voor zo’n zes grote knoedels:
- 12 witte sneetjes brood (een halfje wit!)
- 1 liter melk
- 6 eieren
- 2 uien
- 5 eetlepels meel
- 4 eetlepels boter
- 1 grote ui
- Snuf zout
- 4 gram peterselie
- 400 gram spek of ander gerookt vlees
Alles in huis voor het knoedel recept? Dan kunnen we aan de slag!
Stappenplan: zo kun je knoedel maken
Nu we alles bij elkaar hebben geraapt is het tijd voor ons stappenplan!
- Snijd of kruimel het brood in kleine stukjes
- Maak een papje van de melk en de eieren met een snuf zout
- Giet dit papje over de broodkruimels
- Bak nu de ui en peterselie (beiden in kleine blokjes) samen met reepjes spek of gerookt vlees in een pan met boter
- Wacht tot het licht gebakken is en meng het dan met het broodkruimelpapje
- Laat het ongeveer een half uur intrekken
- Voeg nu meel toe om er ballen van te kunnen kneden (de hoeveelheid meel kan variëren, doe dit op gevoel tot je fijn kunt kneden)
- Als je vaste ballen kunt kneden, moet je ze vervolgens een kwartiertje koken in een pan water
- De knoedel is na het koken klaar en kan geserveerd worden met een beetje gesmolten boter
Eetsmakelijk! Óf Mahlzeit, zoals ze in Oostenrijk zouden zeggen! 😉
Tip: maak jouw eigen knoedel-signature-dish!
Zoals we in het begin al aangaven zijn er heel veel verschillende soorten knödel. Je kunt het zo gek niet bedenken: zo zijn er zoete knödels die gevuld zijn met jam, maar ook spinazie knödel en aardappel knödel. En daarbij kan je ook oneindig variëren met toevoegingen. Zo hebben wij de authentieke knödel gevuld met spek, maar kun je hier ook kaas voor gebruiken!
Kortom: ga lekker de keuken in en ontdek je eigen favoriete knödel variant! Deel jouw favoriet vooral weten in de reacties!