Geschiedenis van Calvé Pindakaas

geschiedenis calvé pindakaas

Beeld: © Pixabay

In ons onderzoek naar de Allerlekkerste Pindakaas bleek de énige echte – zoals ze zichzelf noemen –  de grote favoriet. En terecht want de smaak van deze smeuïge pindakaas valt moeilijk te overtreffen. Calvé Pindakaas is al sinds 1948 een begrip en niet meer weg te denken uit onze keukenkastjes. Ondanks dat pindakaas oer-Hollands is, komt het pindasmeersel echter niet uit Nederland.

Wil je weten waar pindakaas vandaan komt en vraag je je af hoe Calvé pindakaas onze harten heeft veroverd? Lees dan snel verder.

Vakantie

Wij Nederlanders zijn groot fan en nemen ons geliefde potje pindakaas het liefst overal mee naar toe, zo ook wanneer we met de sleurhut richting het zuiden trekken. Een typisch Nederlandse vakantieganger herken je niet alleen door de luidruchtigheid en driekwart broeken, maar ook door te kijken naar wat er op de campingtafel staat. Zie je een pot pindakaas staan? Dan weet je zeker dat je met Hollanders te maken hebt.

Zie je een pot pindakaas staan? Dan weet je zeker dat je met Hollanders te maken hebt

Je zou bijna denken dit oer-Hollandse product afkomstig is uit Nederland, of misschien denk je dat ook, maar dit is echter niet het geval. Pindakaas is namelijk een Amerikaans product dat in 1893 is uitgevonden door John Harvey Kellog. Door een overschot aan pinda’s, die men gebruikte voor het winnen van olie, kwam Kellog op het idee er een pasta van te maken. Hier zijn we de beste man uiteraard voor eeuwig dankbaar voor.

Tweede Wereldoorlog

Het duurde even, maar net na de Tweede Wereldoorlog maakte Nederland middels voedselpakketten afkomstig uit de VS, voor het eerste kennis met peanutbutter. De Gebroeders Calvé, die in Delft een oliën- en sauzenfabriek hadden, gingen aan de haal met het Amerikaanse product en zo rolden in 1948 de eerste potten Calvé pindakaas van de band.

Calvé wist de pindakaas – zowel letterlijk als figuurlijk – goed te verkopen en dat kwam doordat er tijdens het adverteren werd ingespeeld op de gezondheidsvoordelen van het product. Wilde je dat jouw kind groot en sterk zou worden? Dan moest hij of zij aan de pindakaas. Waar of niet, de gebroeders Calvé wisten ons te overtuigen en Nederland ging massaal aan de pindaboter. Naast ‘gezond’ is pindakaas uiteraard ook erg lekker. Gezond én lekker, voor een kind een zeldzame gewaarwording wanneer het op eten aankomt en dit droeg uiteraard bij aan het succes.

In de jaren 80 verscheen op tv de eerste Calvé Pindakaas reclame waarin ‘Petje Pitamientje’ nog eens benadrukt dat pindakaas naast gezond, vooral heel erg lekker is.

Jong en oud

Calvé pindakaas besluit zich te richten op de sport en dat doen ze nog steeds. Zo heeft Calvé momenteel een samenwerking met Jumbo Visma en de KNVB. Door zich te richten op de (top)sport zet het merk zijn slogan ‘Wie is er niet groot mee geworden?’ veel kracht bij waardoor Calvé naast overtuigend ook zeer actueel is.

Calvé bereikt met zijn reclames groot en klein. Wij kunnen ons misschien niet identificeren met een topsporter, maar wel met de jongere versie van een ambassadeur. De jonge Lieke Martens die een boterham met pindakaas eet, roept bij de wat oudere pindakaas liefhebber nostalgische gevoelens op. Heel even gaan we terug naar onze kindertijd. En als je als kleine jongen je sportheld medailles ziet winnen met behulp van een bammetje pindakaas, is het begrijpelijk dat je krijsend op de vloer van de supermarkt gaat liggen wanneer je moeder een huismerk pindakaas in de boodschappenkar legt.

Pindaboter

De letterlijke vertaling van peanutbutter is pindaboter. Het woord ‘butter’ mocht echter niet vertaald worden naar boter aangezien dit een beschermde term is. Alleen producten die tenminste uit 80 procent melkvet bestaan, mogen de naam ‘boter’ dragen. Maar waarom dan kaas? Dit komt door de destijds populaire leverkaas. Deze vleeswaren was erg populair als broodbeleg  en lijkt op een blok kaas.

Wist je dat
Een pinda is geen noot maar een peulvrucht
Pinda’s uit Argentinië zorgen voor lekkere smaak van Calvé pindakaas
De fabriek in Delft is tot 2008 in gebruik geweest voor de productie van pindakaas.
In Amerika moet de peanutbutter voor 90% uit pinda’s bestaan, dit is wettelijk geregeld.
Wij onderzoek hebben gedaan naar de Allerlekkerste pindakaas? 😉