Coronaproof kerst vieren

coronaproef kerst vieren

Het is bijna december en dan kan het aftellen beginnen. Je maakt plannen met vrienden en/of familie, gaat op jacht naar een kerstboom, download een kerstplaylist op spotify en je denkt na over een recept waarmee je de show gaat stelen tijdens het kerstdiner.
Toch zal kerst er dit jaar anders uit gaan zien dan normaal. Een aangepast Sinterklaasfeest dat valt nog te overzien, maar slechts drie mensen mogen uitnodigen? virtueel kerstvieren? Dat is heftig! Juist na de lange periode van social distancing verlangen mensen nu meer dan ooit naar gezelligheid en het samenzijn.

Wat doen we met oma en opa? Hoeveel mensen gaan we uitnodigen? En wat is de prijs van het samenzijn? Dit zijn lastige vragen en dilemma’s waar menig Nederlands huishouden momenteel mee geconfronteerd wordt. Wij gingen op zoek naar manieren om kerst coronaproof te vieren zodat jij zonder onderbuikgevoel, het overeten daargelaten 😉 , optimaal kan genieten van het kerstfeest.

Tafelindeling en rolverdeling

Denk goed na over wie waar gaat zitten en verdeel rollen. Zet huishoudens bij elkaar, laat je moeder in charge zijn over de drank en zorg dat jij de enige bent die in de keuken staat en eten naar de tafel brengt.
Mocht je je oma uitnodigen, zet haar dan niet tussen de mensen in, maar laat haar aan het hoofd van de tafel zitten zodat zij de meeste ruimte heeft. Voorkom een stoelendans en laat mensen zo min mogelijk van hun plek komen.
Ga ook na wie de meeste ruimte heeft om het kerstdiner te hosten zodat de anderhalve meter zo goed mogelijk gehandhaafd kan worden.
Je kan ook besluiten iemand aan te wijzen die mensen erop wijst om anderhalve meter afstand te houden. Wellicht is het slim iemand te kiezen die geen alocohol drinkt, met een borreltje op zijn we een stuk minder alert.

Het Kerstdiner

Geen kerstfeest zonder gourmet, althans dit is bij de meeste Nederlandse families de regel. En alhoewel gourmetten soms als voorspelbaar wordt gezien, kan een kerstgourmet zo veel meer zijn dan wat vlees en groenten in een pannetje. Ga online op zoek naar originele gourmet recepten en maak je kerstgourmet net even wat specialer.Naast dat je met gourmet alle kanten op kunt, is gourmetten ook perfect geschikt voor een coronaproof kerstdiner.

Gourmetten is perfect geschikt voor een coronaproof kerstdiner

Iedereen heeft zijn eigen pannentje en bestek, elk huishouden zijn eigen sectie vlees/groenten en alles staat op tafel. Gourmetten met kerst is zo slecht nog niet 😉
Tip: Deze handige grillplaat is geschikt voor gourmetten op 1,5 m afstand.

Mocht je je toch willen uitsloven in de keuken dan kun je overwegen alle borden in de keuken op te maken. Zo voorkom je dat mensen hetzelfde bestek aanraken, over elkaar heen buigen en/of schalen aan elkaar doorgeven. Een ander voordeel, je kunt je gerechten mooi presenteren waardoor je gerechten er extra feestelijke uitzien. Reken maar dat je je gasten omverblaast met je Michelin waardige kerstdiner.

Wat betreft het doen van de boodschappen; doe ze alleen, maak een lijstje en denk goed na over de looproute. Ga goed voorbereid op pad zodat je zo min mogelijk tijd besteedt in de supermarkten.

Buiten

Kun je niet kiezen met wie je kerst wilt vieren of heb je nou eenmaal een grote familie, dan kun je ervoor kiezen om buiten met elkaar afspreken. Zo kun je ook de familie en/of vrienden waarmee je niet om de kersttafel zit toch een warme kerstgroet toedragen. Neem een kannetje Gluhwein en wat snacks mee en maak een wandeling op een voor jullie centrale locatie. Geen bos in de buurt? En rondje door het lokale park of door de polder is ook prima. Het gaat er inmiddels om dat je even ‘samen’ kunt zijn, op afstand uiteraard 😉
Tip: Check tegen die tijd wel even wat de regels zijn voor het samenkomen in de buitenlucht.

Spelletjes

Bedenk leuke spelletjes waarbij je niet op elkaars lip hoeft te zitten. Wat dacht je van een ouderwets potje hints of probeer eens ‘Heads up’ een interactieve game die je download op je smartphone. De bedoeling van het spel is dat je je telefoon tegen je hoofd plaatst met het scherm naar je mede kandidaten gericht. Vervolgens heb jij, met behulp van hints gegeven door je medekandidaten, 1 minuut de tijd om te raden wat er op het scherm staat.
Tip: Alle kandidaten moeten beschikken over een basiskennis Engels. Je kunt het spel ook in het Nederlands spelen, gebruik dan gewoon papieren kaartjes.

Respecteer en geniet

Overleg met elkaar hoe de kerst eruit moet gaan zien en heb respect voor andermans mening en keuzes. Wees creatief en probeer te denken in oplossingen. Breng je kerstkaarten persoonlijk langs, organiseer een zoom-meeting tijdens het kerstdiner of  stuur kerstcadeautjes op. Er is tegenwoordig best veel mogelijk. Laat het coronavirus niet tussen jou en je vrienden en/of familie inkomen en realiseer je goed dat kerst volgend jaar weer zoals vanouds zal zijn.