
De Borrelplank is tegenwoordig erg populair, maar zeker niet alleen van deze tijd. Denk maar aan de zondagen die je – vaak onvrijwillig – doorbracht bij je opa en oma. Na de koffie met stroopwafels kwam er een klassieke Hollandse borrelplank met blokjes kaas, plakjes leverworst en augurk met salami op tafel. Door invloeden van de buitenlandse keukens is de hedendaagse borrelplank spannender, uitgebreider en uiteraard intagrammable. De Borrelplank komt oorspronkelijk uit Frankrijk waar aan het eind van de maaltijd, en voor het zoete dessert, een plateau du fromages op tafel komt. Toch is de borrelplank super internationaal en heeft elk land wel eigen versie van de borrelplank uiteraard met lokale specialiteiten. Hierbij kun je denken aan een Italiaanse borrelplank met verschillende soorten ham, mozzarella en olijven. Of wat dacht je van een Britse plank met hartige scones, fish and chips en mini sandwiches? De keuze is reuze!

Vaak wordt een borrelplank geserveerd als middag- of avondsnack, maar eigenlijk kan een -goedgevulde- borrelplank prima een avondmaaltijd vervangen. Benieuwd hoe je een fantastische borrelplank op tafel tovert? Lees dan snel verder.
Gevarieerd
Een borrelplank hoeft niet alleen te bestaat uit vlees en kaas. Gebruik groentes en/of (gedroogd) fruit voor een gevarieerde maaltijd. Denk aan gegrilde plakken aubergine, courgette of paprika. En hoewel fruit vaak als toetje of tussendoortje wordt gezien, kan fruit niet ontbreken op je borrelplank. Gegrilde peer met blauwe kaas of meloen en ham zijn gouden combinaties. En vergeet ook het zuurtje niet! Zorg ervoor dat jouw borrelplank alle smaakpupillen triggert!
Tip: Kies voor seizoensgroenten – en fruit. Dit is milieuvriendelijker, lekkerder en ook nog eens goedkoper 😉
Out of the box
Denk out of the box en serveer een bijvoorbeeld een volledig vegetarische borrelplank. Misschien vind je dit een uitdaging, maar er staan talloze lekkere recepten voor vegetarische borrelhapjes online. Mocht je geen tijd of zin hebben om zelf aan de slag te gaan, ook de supermarkten hebben genoeg vegetarische keuzes.
Tip: check eens ons onderzoek naar de Allerlekkerste vegetarische balletjes
Een echte visliefhebber? Dan is de Seacuterie misschien iets voor jou. Deze borrelplank is overkomen waaien uit Scandinavië en bestaat voornamelijk uit visgerechten. Wat dacht je van een ceviche van zeebaars, schaaldierenworst of een octopussalami? Iets te culinair voor op een vrijdagavond? Natuurlijk kun je het jezelf ook makkelijk maken door te kiezen voor Hollandse garnaaltjes, gerookte zalm en sardientjes uit blik. Net zo lekker!
Sausjes en smeersels
Heb je hapjes uitgekozen? Serveer ze dan met bijpassende smeersels en dips. Groentes zijn bijvoorbeeld lekker met hummus en (gehakt) balletjes gaan goed met een saté- of chilisaus. Stokbroodjes met aioli en tappende doen het altijd goed en vergeet de honing of fruit compote niet, heerlijk met pittige kaasjes en ham!

Alles kan niks moet
Het leuke van een borrelplank is dat je geen fouten kun maken, alles kan en niks moet. Heb je zin in nachos met guacomole maar houd je ook van de Italiaanse keuken? mix en match je favorieten hapjes, kies een bijpassende drankje en genieten maar! Ook wanneer je wat minder tijd hebt of gewoon zo snel mogelijk op de bank wil ploffen, biedt de borrelplank uitkomst. je kunt het zo culinair of simpel maken als je zelf wilt.
Tip: gasten over de vloer? Ga even na of ze een dieet volgen.
Nu je weet hoe je een onweerstaanbare borrelplank maakt, is het tijd voor de finishing touch. Serveer je hapjes op een mooie tapasplank en je snackdinner is op en op instagrammable.
Leftover borrelplank
Wees creatief met leftovers en gooi ze niet zomaar weg. De overgebleven wraps kunnen dienen als wrappizza’s en van dat stukje pompoen kun je een spread maken. Nog een paar vellen bladerdeeg in de vriezer? Ook hiermee kun je alle kanten op. Na twee kerstdagen kun je vaak geen eten meer zien maar waarschijnlijk heb je nog zat eten in de koelkast staan. Hiervan kun je prima een lichte maaltijd creëren